26.04.2024

Tygři se stali podruhé šampiony PYRFu




Ráno 6. dubna se v Bystrci za Lidlem již brzy z rána shromáždily kategorie U8-U10-U12, připravené na jarní turnaj PYRF 2024, na který jsme celou zimu netrpělivě čekali. Na podzim jsme si tento mezinárodní turnaj již užili a naše očekávání byla stejně vysoká i tentokrát. Rozdílem oproti minulosti bylo to, že jsme do boje poslali hned dva týmy: RCB Orange a RCB Black. Kolem deváté hodiny jsme dorazili na horní hřiště RC Tatra Smíchov v Praze, kde se konal turnaj. Musím pochválit skvělou organizaci domácích tatrováků, za což jim patří velký dík. S sebou jsme přivezli 19 nadšených dětí a ještě více nadšených rodičů, kteří nám fandili. Díky Lence Urbanové jsme měli k dispozici i nový nafukovací stan RCB, který sloužil jako naše útočiště během celého turnaje.

Počasí nám přálo, nebylo obvyklé deštivo jako v minulých letech, ale sluníčko nám svítilo celý den. První zápasy začínaly v 10 hodin ráno, takže jsme měli dost času na to, abychom děti dostatečně připravili.

RC Bystrc Black

Tým RCB Black vedený Jirkou Mynářem a Davem Adamcem vstoupil do základní skupiny s plánem užit si turnaj a pořádně si zahrát. První zápas skončil remízou s týmem Olympu, následovala těsná prohra se Sedlčany a pak už to šlo lépe. Chyby, které jsme udělali, poskytovaly soupeřům volný prostor, což jsme si uvědomili. Další zápasy už jsme prohráli rozdílem třídy.

Po obědě jsme se přesunuli do skupiny o 31.-36. místo, kde jsme ukázali svou sílu. Výsledky jako 10:0, 7:0 atd. mluvily samy za sebe. Kdybychom dokázali trochu lépe bodovat už v základní skupině, mohli jsme se pohybovat výše v tabulce. Přesto to pro nás byla cenná zkušenost, jakým způsobem se dvěma týmům na takovémto turnaji daří. Jsem rád, že jsme dali příležitost hrát více dětem na takto prestižní akci. Black tak skončil na 31. místě.

RC Bystrc Orange

Orange od samého rána věděl, že pokud chce uspět a postoupit do finálových bojů, musí hrát na maximum již v základní skupině. Naše hra začala v prvním zápase proti Tatře 3, kde jsme se rychle rozehráli a zvítězili. Následoval duel s Vídní. Jejich tým měl dobré hráče, ale  obrana nebyla tak silná. Využili jsme toho a díky dobrým nahrávkám před kontaktem a efektivním offloadům jsme soupeře porazili. Nejtěžším soupeřem v základní skupině byla Iuridica. I přes pomalý začátek jsme dokázali vyhrát, i když Iuridica nás držela ve hře a několikrát se dostala do vedení. Naše druhá část zápasu byla však silná a vedla nás k vítězství. Následovalo utkání s brněnskou Akademií. I přes jejich snahu nás překvapit, jsme byli dominantní a výsledek 6:0 hovoří sám za sebe. Poslední zápas v základní skupině proti amazonkám z OLYMPU byl plný snahy a energie. Holky se snažily, a to je to nejdůležitější. Smekám před jejich odhodláním. Díky našemu úsilí jsme získali další vítězství a kvalifikovali se z prvního místa do semifinálové skupiny.

Děkuji rodičům za občerstvení, které nám dodávalo energii po celý turnaj. V pauze jsme si pochutnali na obědě, ovoci a buchtách a po krátkém odpočinku jsme se připravili na semifinálovou skupinu.

Věděli jsme, že abychom se dostali do finále, musíme porazit všechny soupeře v semifinálové skupině. Už při rozcvičce jsme hráče nabádali, aby začali zápas aktivně a vyvíjeli tlak na soupeře od první minuty. První zápas proti béčku Frankfurtu byl zápasem zahřívacím. Díky němu jsme zdokonalili naši kolektivní hru a zvítězili jsme 6:0. Následující duel s áčkem Říčan byl tvrdým soubojem, ale naše obrana zůstala nezlomná a dokázali jsme potlačit útoky soupeře. Jakmile se naskytla šance, okamžitě jsme ji využili a skórovali, což nás dovedlo k vítězství 2:0. Byl to opravdu tvrdý boj. Poté jsme se utkali s béčkem Říčan. Tentokrát jsme byli klidnější a zápas jsme kontrolovali. Zapojili jsme více hráčů z lavičky, aby si odpočinula základní sestava na náročnější utkání. Byli jsme mile překvapeni výkonem těchto hráčů, protože střídání neovlivnilo náš herní rytmus. Následoval náročný duel s Pragovkou, která nás dokázala přehrát jedním výborným útokem přes křídlo. Nicméně jsme se semkli a začali pracovat jako tým. Naše schopnosti v kontraruckingu nás vynesly a rychlé protiútoky nám pomohly k vítězství 3:1. Poslední zápas byl rozhodující. Věděli jsme, že pokud vyhrajeme, postoupíme do finále. Nastoupili jsme proti soupeřům z Berlína s rychlým a kontinuálním útokem, který způsobil Berlínu problémy a dokázali jsme jim zasadit hned 8 bodů.

A je to tady znovu! Jsme ve finále. Nejprve jsme si mysleli, že se utkáme s našimi kamarády z Tatry, ale bohužel se tak nestalo. Dozvěděli jsme se, že Tatru porazil tým z Frankfurtu. Ano, to byl ten samý tým, jehož béčko jsme překonali v semifinálové skupině, ale tentokrát jsme čelili jejich áčku. Věděli jsme, že jejich hráči jsou schopní skládat velmi efektivně a rázně. Před zápasem jsme se sjednotili jako jeden tým, plni nadšení a odhodlání. Vstoupili jsme jako jedna smečka, jako jedno tělo, na opáskované hřiště, kam měli přístup pouze hráči, trenéři a rozhodčí. Za páskami stáli všichni účastníci PYRFu a povzbuzovali nás: "Bystrc, Bystrc, Bystrc." Pro nás všechny to byl neuvěřitelný okamžik. Hráči z Frankfurtu byli již připraveni. My jsme se ještě pokřikem povzbudili a připravili se na výkop.

Zápas začal naším výkopem a hra se pohybovala ze strany na stranu. Obrana Frankfurtu byla excelentní a tvrdá, ale naši hráči nebyli zaskočeni. Zjistili jsme, že jejich obrana nedokázala pokrýt celé pole hry, a jeden z našich hráčů využil volného prostoru a skóroval. Poté jsme se chopili míče a zaútočili směrem dopředu. Postupně jsme se přibližovali k brankovišti Frankfurtu a naši hráči přehráli soupeře, což nám přineslo další body. V následující minutě se Frankfurtu podařilo dotlačit balon do našeho pětkoviště. Kluci ale na posledních pár minut vytasili tesáky a rozehráli symfonii souhry, která obdarovala Frankfurt dalšíma dvěma body. Vyhráli jsme 4:1 a stali jsme se podruhé šampiony PYRFu.

Dokázali jsme to. Jsem nesmírně hrdý na kluky a ostatní trenéry za jejich úžasný výkon a soustředění během celého turnaje. Je skvělé vidět jak se naše práce vyplácí a jak děti neustále rostou a zdokonalují se. Bez jejich úsilí bychom nedosáhli takových výsledků. Konkurence uvnitř týmu je velmi zdravá a motivuje nás k dosažení ještě lepších výkonů. Děkuji všem dětem v kategorii za jejich odhodlání a nasazení. Také patří velký dík všem trenérům a rodičům, kteří nás podporovali a pomáhali nám během turnaje. Byl to den, který se mi navždy vryl do paměti a na který nezapomenu. A myslím, že nejsem sám.

Díky kluci!

Trenér U10

Tomáš Budínský